Wist je dat je prima eetbare wilde planten in je groene smoothies kunt verwerken? We zijn deze kennis met z’n allen een beetje kwijt geraakt, maar vroeger werden er ontzettend vaak planten en bloemen in de natuur geplukt om in het eten te verwerken. Enerzijds zijn er eetbare wilde planten met een genezende werking, zoals de brandnetel, maar ze zijn ook gewoon heel gezond én lekker in je groene smoothies.
Ik ging op onderzoek voor jullie en ontdekte een aantal eetbare wilde planten die superlekker zijn in je smoothies.
Let wel op bij het plukken van de planten en zorg dat je heeeeel zeker weet dat je de goede plant plukt. Je wilt je natuurlijk niet vergissen en per ongeluk een giftige plant in je smoothie verwerken.
Welke eetbare wilde planten zijn geschikt voor je smoothies?
- Paardenbloemen: kunnen zelfs ongekookt in je smoothie worden gebruikt. We deelden al eens een recept voor een groene smoothie met paardenbloemen
- Madeliefjes: het beste te plukken als de bloem nog niet open is voor een minder bittere smaak
- Witte dovenetel: heeft heerlijke zoete witte bloemetjes, maar ook het blad kan door je smoothie
- Brandnetel: veel vitamine A en C, ijzer, eiwitten, mangaan, calcium en kalium, wel eerst koken voor je het blad gebruikt én handschoenen aan bij het plukken
- Witte en rode klaver: zorg dat je de klaver eerst even kookt voor je het in je smoothie doet
Lees meer over eetbare wilde planten op Gezondeten.nl.
Alle groenten die we vandaag in de supermarkt vinden, zijn oorspronkelijk afkomstig van wilde planten. Ze zijn echter speciaal gekweekt op uiterlijk, opbrengst en smaak en in dat proces zijn belangrijke voedingsstoffen verloren gegaan. Daarom zijn wilde planten zoals paardenbloem, brandnetel en klaver tegenwoordig veel gezonder dan gekweekte groenten uit de versafdeling. Ze zijn een bijzondere toevoeging aan elke groene smoothie.
Meer over eetbare wilde planten
Als je nog geen ervaring hebt met het plukken en eten van wilde groenten is het verstandig daar eerst meer over te lezen of bijvoorbeeld mee te doen aan een cursus of wandeling met een gids door de natuur.
Onderstaand boek Eetbare wilde planten van 3 Duitse auteurs is een echte aanrader als je meer over het onderwerp te weten wilt komen. Per plant is een uitgebreide beschrijving opgenomen, soms met tekeningen en schetsen. Ook wordt er meer informatie gegeven over de vindplaats, wat er eetbaar is aan de plant (bloem, wortel, blad), hoe het kan worden gebruikt en de voedingswaarde.