Ken je dat? Je gaat bijna op vakantie maar bent drukker dan ooit! Je hebt net vrij, of binnen een paar dagen maar je hebt nog van alles te regelen! Het lijkt dat spelletje wel: ik ga op vakantie en neem mee.
Om je een beetje op weg te helpen hier de meest voorkomende voorbereidingen op een rijtje om je alvast wat op weg te helpen. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet.
Table of Contents
De grootste voorbereiding: het wassen van de kleding
Wassen van kleding is zeker een van de voorbereidingen die je nog moet doen. Van jezelf maar ook van de andere gezinsleden moet nog het e.e.a. gewassen worden. Alles wat ze mee willen nemen is toevallig net gedragen dus de wasmand puilt uit! Natuurlijk wil je alles fris in de koffer hebben dus gebruik je wasparfums. Ben je daar nog niet bekend mee? Lees dan vooral dit stuk nog eens door.
Nieuwe kleding kopen, de leukste voorbereiding
Misschien is dit niet voor iedereen een van dingen die bij je voorbereidingen hoort. Maar tijdens het wassen merk ik altijd weer dat ik kleding te kort kom! Er ‘moet’ nog iets bijbesteld worden. Een bikini, een jurkje, net die ene jumpsuit die je eerder deze week nog zag op die ene site. Altijd handig voor als je eens een dagje naar een stadje gaat. Of een stedentrip gaat maken. En daaraan denkend, een goeie sneaker is ook niet gek. Of juist een slipper voor overdags bij het zwembad of het strand. Geen vervelende voorbereiding trouwens vind ik hoor.
Als de kleding uiteindelijk compleet is en allemaal ingepakt, lijkt er altijd nog voldoende ruimte in de koffer. Maar dan komen alle overige spullen en dan blijkt het toch wel krap te worden.
Eenmalige voorbereiding: nieuwe koffers
Wij vonden dit jaar trouwens dat we nieuwe koffers nodig hadden. Degene die we hadden zijn al meer dan 20 jaar oud. Ze hebben nog twee wieltjes aan de ene kant en een korte trekhendel aan de andere kant. Met de koffers van tegenwoordig, vier zwenkbare wieltjes en een uittrekbare lange hendel aan de bovenkant, kun je veel makkelijker reizen. De beslissing van nieuwe koffers kwam voor ons pas op het laatste moment dus gauw even online gekeken. Dit is natuurlijk een eenmalig actie eens in de zoveel tijd. Niet een van de voorbereidingen die je elke keer moet doen.
Het voorbereiden van verzorgingsspullen
Maar goed, de volgende voorbereiding die ik altijd doe: naar de drogist. Ik koop daar altijd spullen voor de huidverzorging, en neem een hele medicijnkast mee. Nou ja, bij wijze van spreken dan. Wat in ieder geval nooit ontbreekt bij ons in paracetamol, reistabletten, tabletten voor de maag en ORS zakjes tegen uitdroging. En ja, als we daar zijn komen we altijd met meer thuis. Doucheschuim, shampoo, weggooiwashandjes, schoonmaakdoekjes, verfrissende doekjes, scheermesjes, tandenstoker, wattenschijfjes en wattenstaafjes. Van alles wat ik waarschijnlijk al in huis heb maar toch maar weer extra meeneem. Wat stel je voor dat je te kort komt.
En vergeet natuurlijk de zonnebrandcrème en after sun niet. Een tip: gebruik nooit de zonnebrandcrème van het afgelopen jaar. Dat werkt een stuk minder goed en beschermd daardoor minder tegen uv-straling. Met een nieuwe verpakking ben je overal op voorbereid.
Wat ik heel handig vind zijn de miniverpakkingen bij de drogist. Als je daar qua milieu minder van bent kun je ook altijd kleine vulflesjes kopen en daar je voorraad in vervoeren. Het enige waar ik altijd bang voor ben is dat het dan weer niet genoeg is voor de periode dat we weg zijn.
Ik weet dat in de meeste landen al deze dingen ook te koop zijn hoor. Maar wat een gedoe vind ik het om daar nog van alles te moeten gaan kopen. Je kan maar beter goed voorbereid op vakantie gaan.
Overige spullen, de rommeligste voorbereiding
Zodra alle spullen van de drogist in de koffers verdeeld zijn ben je al ver klaar met de voorbereidingen. Ik bedenk me altijd wat ik nog meer mee wil nemen. En dat is ook nog al wat.
Mijn föhn moet altijd mee met mij! Ik kan niet zonder. Als je in een hotel of appartement zit dan is er vaak wel een föhn aanwezig. Maar ik gebruik door de krullen die ik heb, altijd een diffuser. En dat is nooit ergens aanwezig.
Ik heb thuis een reisföhn maar om de diffuser neem ik hem eigenlijk alleen mee als ik buiten Europa met vakantie ga, wat dus niet zo vaak voor komt. Waarom neem ik hem dan wel mee? Omdat ze daar met andere voltage hebben. De reisföhn kun je makkelijk omschakelen en is voor mij dus een must-have.
Denk er over na om wereldstekkers mee te nemen als je in het land waar je heen gaat andere stekkerkoppen hebt!
En hier nog een tip voor als je geen diffuser hebt en deze wel nodig hebt. Gebruik een zeef! Het werkt echt. En een zeef is natuurlijk in de meeste landen wel ergens te koop.
Daarnaast is het lekker om een boek mee te nemen. Een boek, in welke vorm dan ook, is onmisbaar voor mij. Sowieso heerlijk om wat te lezen bij het zwembad. Maar als je met het vliegtuig gaat wil je dat de tijd wat sneller gaat. Heerlijk om dan even de tijd te verliezen in een boek.
Meestal neem ik de e-reader mee. Deze zet ik tijdens de voorbereiding vol met boeken alhoewel ik al van tevoren weet dat ik deze toch niet allemaal ga lezen. Maar ja, je wil wat te kiezen hebben op vakantie. Het voordeel van de e-reader is natuurlijk dat het niet uitmaakt hoeveel boeken er op staan. Als je een tastbaar boek mee neemt kun je er qua gewicht niet teveel meenemen.
Ook de luisterboeken zijn ideaal op vakantie. In het vliegtuig sluit ik graag mijn ogen. Dan is een luisterboek heerlijk om de tijd mee door te komen. Maar ook aan het zwembad terwijl je lekker om je heen kijkt. Je mist niks maar ‘leest toch’.
Heel belangrijk zijn dan ook goede (draadloze) oortjes. Ik heb ze zelf van Jabra, en deze zijn echte aanraders. Er zit ook noise cancelling op. Heel fijn in het vliegtuig.
Lees hier alles over de 3 manieren van lezen.
Een tijdschrift is ook heerlijk. Deze neem ik meestal mee naast een boek en is voor de momenten dat je jezelf wat minder de tijd gunt om te lezen. Een beetje meer ‘tussendoor’ zeg maar. Of, bij mij in ieder geval, op het moment dat iemand anders de e-reader te pakken heeft gekregen en daar zijn of haar boek op aan het lezen is.
Belangrijkste voorbereiding: de papieren klaar leggen.
Als laatste van de spullen pak ik de paspoorten, de tickets en de reserveringen er nog bij. Ik print altijd alles ook uit. Want stel je voor dat je net niet je telefoon in kan op het moment dat je het nodig hebt. Alles gaat in een fijne map en deze komt in de rugtas die gaat, uiteraard mee als handbagage of staat voorin de auto, zo voor het grijpen
Ook zo’n grote voorbereiding: het huis schoonmaken
En dan, als alles ingepakt is, of misschien wel tussendoor, maak je ook nog het huis schoon. Wat het is? Ik heb geen idee, maar als we met vakantie gaan dan moet de woning spik en span. Voor degene die de kat eten geeft en de planten water geeft. Maar het is ook heel lekker thuis komen in een schoon huis. Want ja, als je thuis komt is daar als eerste weer die berg met was. Ik weet in ieder geval zeker dat ik niet de enige ben die dit doet.
Lastige voorbereiding: nog even een paar kilo kwijt
Natuurlijk wil je je beste zelf laten zien in al die zomerjurkjes, rokjes, maar vooral in je bikini. Ik heb al uitgebreid verteld over de nieuwe manier van eten. Het gezonde koken via Health for Wealth.
Maar om nog snel wat extra kilo’s kwijt te zijn heb ik drie dagen een sapkuur gevolgd. En wel van Happy juicy. Het is minder moeilijk dan ik van tevoren gedacht had. Je zit echt niet met een hongergevoel de hele dag. En de sapjes zijn behalve gezond natuurlijk, ook heerlijk.
Wanneer ik terug ben van vakantie wil ik dit nogmaals doen om het teveel aan kilo’s, die ik echt wel op ga bouwen, weer kwijt te raken. Na mijn terugkomst zal ik hier uitgebreider over vertellen en een heel artikel hier aan wijden.
Heerlijke (en makkelijke) voorbereiding: gezond eten op vakantie
Health for Wealth heeft trouwens een heel mooi vakantie e-boek gemaakt. “healthy chef op vakantie”. Want wie herkent die nou niet. Na een aantal dagen heerlijk gegeten te hebben in het buitenland krijg je toch ineens darmproblemen, last van maagzuur, minder energie of extra kilo’s.
Natuurlijk hoef je al dat lekkere eten niet te laten staan op vakantie. Je moet juist dan niet te streng zijn voor jezelf. Maar het e-boek kan je wel helpen om wat minder last te krijgen van deze klachten. Er staan tips in en makkelijke recepten om zelf te maken. Zoals ontbijtjes, smoothies, lunch, diner. Zelfs over barbecueën op de camping.
Maar er staan ook tips in over uit eten gaan, stel dat je niet in de gelegenheid bent om zelf te koken.
Als je het mij vraagt hét e-boek om mee te nemen naar welke vakantie dan ook.
Ik ben vast nog wat dingen vergeten maar ik hoop dat iedereen met behulp van dit artikel goed voorbereid op vakantie gaat.
Fijne vakantie!