Je bekijkt nu leuke tips in veenendaal en omgeving

Leuke tips in Veenendaal en omgeving

  • Bericht gepubliceerd op:juli 19, 2021
  • Berichtcategorie:Travel
  • Bericht reacties:0 Reacties

Ken jij Veenendaal? In dit blog deel ik leuke tips die je in Veenendaal of in de omgeving van Veenendaal kunt doen. Aangezien ik zelf al mijn hele leven in Veenendaal woon, zit de plaats echt in mijn hart en vind ik het dan ook erg bijzonder om via deze website mijn tips met jou te delen. Ongetwijfeld zal ik hier ook regelmatig updates plaatsen als ik weer nieuwe tips voor je heb ontdekt. Heb je vragen? Laat me dat gerust weten, als ik kan zal ik ze zeker beantwoorden.

Snel de volgende tips lezen over:

Achtergrondinformatie over Veenendaal

Veenendaal, lokaal ook wel: ‘t Veen) is een plaats in de provincie Utrecht. Officieel is Veenendaal een dorp, maar met bijna 70.000 inwoners voelt het ook al wel aan als een stad. De naam Veenendaal is voor het eerst gebruikt in 1543 en het ontstaan heeft alles te maken met het steken van turf dat in de veengebieden in deze streek gebeurde. Lees meer over de geschiedenis van Veenendaal, hier lees je dan ook zeker meer over de sigaren- en wolindustrie in Veenendaal. Tijdens een bezoek aan Veenendaal kun je ook even langsgaan in het museum, maar reken niet op een urenlange rondleiding. Het is maar een klein, maar wel gezellig museum gevestigd in de bibliotheek. Inmiddels is Veenendaal een flinke plaats geworden met veel verschillende wijken. Er is veel nieuwbouw en ook het centrum is flink in ontwikkeling. Oud-Veenendalers die hier een paar jaar niet zijn geweest, weten vaak niet wat ze zien.

Ligging

Veenendaal ligt direct aan de A12 tussen Utrecht en Arnhem. Er is een MacDonalds bij de afslag, maar daar is het vaak enorm druk. Plaatsen in de buurt zijn Ede, Barneveld (daar schreef ik al eens een leuk blog over de woonwinkels) en Rhenen. Veenendaal ligt midden in mooie natuurgebieden, namelijk Prattenburg, de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei waarover later meer.

Tip 1: Winkelen in Veenendaal

Als je een dagje uit wilt kun je gerust komen winkelen in Veenendaal. Het centrum is erg gezellig met een grote variatie aan winkels. Er zijn bijzonder veel schoenenzaken, van landelijke ketens van Schuurman en Ziengs tot kleinere lokale winkels als Van Keulen. Keus genoeg als je nieuwe schoenen nodig hebt. Maar ook is er veel aanbod in kledingwinkels en ook hier weer de landelijke ketens, maar gelukkig ook kleine meer lokale winkels. Het centrum bestaat uit een lange straat en twee overdekte winkelcentra: de Scheepjeshof en de Corridor. Bekijk het aanbod van winkels ook op winkelsinveenendaal.nl. Er zijn ook wel wat kleinere buurtwinkelcentra waarvan de Ellekoot de grootste is, maar die zijn vooral handig voor de dagelijkse boodschappen. In het centrum kun je uiteraard ook prima terecht voor een gezellig terrasje of een koffie. Enkele aanraders: Lef (probeer zeker een smoothie!), De Fazaaant voor lekkere koffie of Zeldzaam voor een gezellig terras. Wat ik zelf leuk vind is dat er de laatste jaren ontzettend veel nieuwe restaurantjes bij zijn gekomen en uit eten of uitgaan in Veenendaal is daardoor veel leuker geworden.

Tip 2: Kwintelooyen

Als je Veenendaal uit rijdt richting Elst ben je bijna direct op Kwintelooyen, een natuurgebied van 74 hectare op een ongewoon heuvelachtig terrein. Je kunt hier heerlijk wandelen of een mountainbikeroute fietsen. Kwintelooyen was in de jaren zeventig een zandafgraving en sinds 1989 mag de natuur er weer terugkomen. Op een relatief klein gebied vind je hier allerlei soorten begroeiing en in elk seizoen is het hier prachtig. Tijdens opgravingen werden hier de resten van prehistorische dieren zoals reuzenherten, mammoeten en drie neushoornsoorten ontdekt. Je hoeft tijdens je wandeling niet raar op te kijken van een paar grote Highland runderen, die hier helpen om de diversiteit van de plantengroei in stand te houden en zomaar in het wild rondlopen.

Midden in Kwintelooyen is een hoge trap, de uitdaging is om deze te beklimmen. Verder zijn er nog veel meer plekjes voor kinderen om lekker te kunnen spelen. Bij de parkeerplaats is een grote ronde grasvlakte waar mensen vaak picknicken of voetballen. Zeker in het weekend is het vaak behoorlijk druk op Kwintelooyen.

Tip 3: Naar de kerk in Veenendaal

Veenendaal staat bekend als een christelijke plaats en dat merk je aan het grote aantal kerken. De meest bekende is wel de Oude Kerk op de Markt, een prachtige witte kerk midden in het centrum. De witgekalkte Oude Kerk is een van de weinige historische gebouwen in Veenendaal en een fraai gezicht op de markt. De kerk werd halverwege de 16e eeuw gebouwd en in 1753, 1835 en 1906 uitgebreid. Het laatgotische koor is het oudste gedeelte van het gebouw en heeft stenen gewelven in tegenstelling tot de houten balken in de rest van het gebouw. Binnen zijn onder meer de fijnbewerkte houten preekstoel, de zilveren doopvont en de oude collectezakken aan de muur te bewonderen. Deze kerk is ook nog altijd in gebruik en als je gaat winkelen in Veenendaal is de kerk niet te missen. Maar er zijn meer kerken en een gemeente die momenteel hard groeit qua bekendheid en waar mensen uit heel Nederland naar toe komen is Mozaïek0318.

Tip 4: Landgoed Prattenburg

Niet alleen Kwintelooyen is een mooie plek om te wandelen, ook landgoed Prattenburg is de moeite waard als je in Veenendaal bent. Je kunt hier o.a. een leuke route voor kinderen wandelen, maar ook de wandelroute Prattenburg is de moeite waard. Deze route is 6,5km. Het beleefpad voor de kinderen is een wandelroute door het bos met allerlei opdrachten onderweg. Ook op de fiets is een rondje Prattenburg een goed idee. Je fietst door het bos zo naar Amerongen of Overberg en kunt onderweg zomaar een ree of ander wild dier spotten. Maar ook zonder dat is het hier prachtig.

Tip 5: Leuke speeltuin in Veenendaal

Er zijn genoeg plekjes om lekker te kunnen spelen in Veenendaal, maar heel bijzonder is toch wel speeltuin de Pol. Deze speeltuin midden in een woonwijk wordt beheerd door de buurtbewoners en is een geweldige plek om te spelen. Lekker overzichtelijk, betaalbaar en als je in de buurt van Veenendaal op vakantie bent kun je hier gerust een middag doorbrengen met kleine kinderen. Zijn de kinderen al wat ouder, dan is een bezoekje aan The Maxx misschien een beter idee. Dit overdekte speelcentrum heeft een kartbaan, indoor jump, lasergame, glowgolf en escape rooms. Ook dit is een geweldige plek om met de kinderen heen te gaan. Ook het zwembad De Vallei is nog een aanrader voor een bezoekje.

Tip 6: Ouwehands Dierenpark

Als je in Veenendaal woont heb je geluk als je veel van dieren houdt, want op 10 minuutjes rijden ben je in Rhenen bij Ouwehands Dierenpark. Vroeger had ik hier zelfs een abonnement met mijn zoons en gingen we bijna wekelijks. Nu ze ouder zijn, doen we dat niet meer, maar zo af en toe blijft een bezoekje heel leuk. Zeker nu er steeds zoveel uitbreidingen zijn met nieuwe dierenverblijven, nieuwe dieren etc. Ook heb ik met veel plezier de TV-serie over Ouwehands Dierenpark gevolgd. Je kunt ook heel eenvoudig met de trein naar Ouwehand, vanaf het station is het maar 5 minuten lopen. Naast de panda’s is de grote overdekte speeltuin ook een aanrader.

Geef een antwoord