Handlettering: wat is het en hoe doe je dat?

Handlettering-tips

Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker opduiken: workshops handlettering. Als gevolg staan er op Pinterest en Facebook volop afbeeldingen waarop de mooiste quotes zijn geschreven in een prachtig handschrift. Supercreatief ben ik niet, maar zoiets als handlettering trekt wel direct mijn interesse. In dit blog dus maar eens wat leuke inspiratie. Maar eerst…

Wat is handlettering?

Heel simpelweg kun je stellen dat handlettering de kunst van het tekenen van letters is. Het is daarin anders dan typografie waarin je een lettertype zoekt en dan iets print. Handlettering wordt echt met de hand gedaan en is dus geen print, maar een zelfgemaakt iets. Handlettering verschilt tevens van kalligrafie, omdat je andere materialen en technieken gebruikt.

Bij handlettering heb je veel vrijheid. Een letter groter of kleiner maken, een draai ergens aan geven of anders, het kan allemaal bij deze techniek.

Met een pen, potlood en papier heb je eigenlijk al genoeg om aan de slag te gaan met handlettering en dat maakt het juist zo leuk!

Voor mij begint mijn interesse echter wel toen ik nog een klein meisje was en mijn liefste wens een kalligrafieset was. Uren heb ik aan mijn bureau doorgebracht om te oefenen op de mooiste letters. Ik heb nu geen idee meer wat ik deed met mijn kalligrafiewerkjes, want volgens mij is er niets bewaard, behalve de set zelf aangezien deze mij heel dierbaar was. Toen ik dan ook via Instagram een tijdje geleden in aanraking kwam met het fenomeen handlettering was mijn interesse heel snel gewekt.

Handlettering: hoe doe je dat?

Ik ben zelf begonnen met het zoeken op Instagram en Pinterest naar mooie voorbeelden. Ook websites als Postfabriek hebben mij de nodige inspiratie gebracht. Handlettering is vooral veel proberen en het is dan ook eigenlijk mazzel dat je er ook nog eens veel notitieboekjes voor nodig hebt. Kun je die ook gelijk fijn shoppen! Ik ga eerst in klad aan de slag en als ik een tekst heb die me bevalt ga ik die netjes in een notitieboekje plaatsen. Op die manier maak ik echt een verzameling van mijn mooiste quotes.

Maar het is natuurlijk niet alleen voor mezelf. Ik ben tegenwoordig ook lekker creatief bij verjaardagen en andere gelegenheden. Ook heb ik zelf een webshop en als ik voldoende tijd heb, schrijf ik een mooi bedankbriefje bij de bestelling. Op die manier kun je ook echt praktisch iets doen en dat maakt het nog leuker dan alleen voor jezelf handletteren.

Boek: Handlettering doe je zo

Onlangs ontdekte ik ook dat er een boek is van Karin Luttenberg die wel een goeroe in Nederland schijnt te zijn op dit gebied. Dat is dan ook gelijk de wens die bovenaan mijn Sinterklaaslijstje staat. Het boek is o.a. te koop bij bol.com en als je de voorkant al ziet, biedt die al veel inspiratie. Mocht Sinterklaas mij het boek niet geven, dan weet ik zeker dat het 6 december alsnog op de deurmat ligt omdat ik het zelf heb besteld.

Handlettering-doe-je-zo

Handlettering doe je zo

Handlettering voor kinderen

Mijn eigen jongens tonen weinig interesse, maar zeker voor meisjes is handlettering ook een leuke hobby. Je kunt er zelfs wat geld mee verdienen, een paar meisjes uit mijn buurt maken zelf kaarten met handlettering en verkopen die. Op school is er minder aandacht voor netjes schrijven en door bijvoorbeeld samen met je kind te gaan handletteren kun je ze hier toch interesse voor bijbrengen. En handlettering voor kinderen is ook een hele leuke manier om hun eigen creativiteit op een andere manier tot uiting te brengen. Juf Maike heeft op haar website ook een handig plan van aanpak voor het starten met handlettering met kinderen.

Onderstaand boek is speciaal ontworpen voor kinderen die aan de slag willen met handlettering.

Handlettering boeken online kopen

Nog een paar handige tips voor handlettering:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zomervakantie leestips
Relax

Zomervakantie Leestips

Eén van de voordelen van de zomervakantie is dat je in deze periode zo heerlijk veel kunt lezen. Lezen hoort voor mij echt bij relaxen. Waar ik normaal gesproken blij ben als ik een boek in een maand uit lees, verslind ik in de zomervakantie mijn boeken. Als ik op vakantie ga, neem ik standaard […]

Read More
Kleurboeken voor kerst
Relax

Kleurboeken voor Kerst

Kleurboeken voor Kerst zijn een superleuk cadeau voor de Decembermaand. Houd jij ook zo van de winterse sferen en tafereeltjes? Of je ze nu voor jezelf koopt of voor een ander, zo’n mooi kleurboek vol prachtige kleurplaten in de kerstsfeer is gewoon heel gaaf. Van kerstboom tot kerstklok en nog veel meer… in deze kerstkleurboeken […]

Read More
Vakantie in eigen land life-style
Relax

Vakantie in eigen land

Het is een onzekere tijd en met de zomervakantie in aantocht is het nog maar afwachten of de vakantie naar Spanje, Italië of Amerika door kan gaan. Gelukkig is het alternatief absoluut niet verkeerd, namelijk: vakantie in eigen land! 2020 wordt hét jaar om ons eigen Nederland te ontdekken tijdens een vakantie in één van […]

Read More