Je bekijkt nu journaling: populaire hobby in 2021

Journaling: populaire hobby in 2021

 • Bericht gepubliceerd op:juli 1, 2021
 • Berichtcategorie:Relax
 • Bericht reacties:0 Reacties

Wil jij starten met journaling? Misschien heb je al eens gehoord van de voordelen die regelmatig schrijven kan bieden. Misschien ken je iemand die angst of stress heeft overwonnen door te journalen. Heb jij ook besloten dat je een dagboek wilt beginnen? Wat je reden ook is, het is altijd een goed moment om te beginnen met elke dag je gedachten op te schrijven. Zelf ben ik hier vorig jaar mee begonnen. Het leek me namelijk heel mooi om alle ontwikkelingen rondom corona bij te houden op een bijzondere manier. Dit vind ik bijvoorbeeld gaaf voor mijn kinderen die zo ook later nog kunnen terugdenken aan deze periode met herinneringen hoe ze dit hebben ervaren.

Als je je afvraagt waar je moet beginnen met journaling, dan kan ik je in elk geval vertellen dat het niet zo ingewikkeld is als het misschien voelt. Je hebt geen speciaal notitieboekje of speciale pennen nodig om te beginnen. En je hoeft er niet over na te denken of je zorgen te maken dat je het ‘verkeerd’ doet. Begin bijvoorbeeld eens met journalen tijdens je vakantie en kijk of je het leuk vindt.

Maar eerst eens antwoord op een andere vraag:

Wat is journaling?

Strikt genomen betekent journaling in een dagboek schrijven. En geloof me; dat is niet suf of saai, maar momenteel juist heel hip en trendy. Net zoiets als handlettering waar ik al eerder een artikel over schreef. Je kunt je journal bijhouden in een notitieboek of agenda maar ook digitaal op je iPad of smartphone zijn er verschillende apps.

Hoe begin je met journaling?

Beslis allereerst hoe je jouw journal wilt gaan bijhouden. Wordt het op papier of digitaal? Het belangrijkste is natuurlijk wel dat je gewoon aan de slag gaat, je kunt leuke dingen toevoegen en je stijl verfijnen naarmate je verder komt. Gebruik bijvoorbeeld dit leuke bullet journal.

De volgende tips zullen je niet alleen helpen om te beginnen met journaling, maar ze zullen het ook makkelijker voor je maken om elke dag door te gaan!

Waarom wil je starten met journaling?

Het is een goed idee om een reden te hebben om te starten met journaling. Op deze manier blijf je gemotiveerd om elke dag te schrijven. Het komt vaak voor dat mensen besluiten een dagboek bij te gaan houden en het dan na een paar dagen opgeven. Als je echter een goede reden hebt voor je dagboek, is de kans groter dat je het volhoudt. Bij mij was dat bijvoorbeeld corona en het bijhouden van alle ontwikkelingen. Maar het is ook leuk om je werk met journaling bij te houden of het opgroeien van de kinderen. Er zijn meer dan genoeg redenen om een dagboek bij te gaan houden.

Nog meer redenen om te journalen zijn:

 • Doelen stellen en behalen
 • Stress verminderen
 • Creativiteit bevorderen
 • Beter leren schrijven
 • Omgaan met depressie, problemen of angsten die je ervaart proberen te begrijpen
 • Bevorderen van zelfbewustzijn, meer helderheid in je hoofd
 • Gedachten loslaten die zich ophopen in je hersenen
 • Creëer doelen om taken te volbrengen of je dromen te bereiken, bijvoorbeeld als je een bedrijf wilt starten

Hoe wil je beginnen met journaling?

Traditioneel is een dagboek een papieren notitieboekje. Er zijn echter veel meer manieren waarop je kunt kiezen om te beginnen met journaling. Je kunt je dagboek schrijven in een document op je computer met iets als Google Docs (dat je ook op je telefoon kunt openen om onderweg te journalen), of je kunt zelfs een app als GoodNotes op je iPad gebruiken en met je pen schrijven!

Elke dag of bijvoorbeeld 4 dagen per week in je dagboek schrijven is een prima doelstelling. Op een gegeven moment merkte ik dat ik soms wel elke dag iets schreef en andere dagen schreef ik juist bijna niets. Soms wel een week, maar als ik dan weer begon, had ik juist superveel te schrijven. Mijn perfecte tijd is nu 4 tot 5 keer per week ongeveer een kwartier. Ik doe dit net voor ik naar bed ga, het is heerlijk om zo even te ontspannen en je hoofd leeg te maken. Ik heb echter ook vriendinnen die liever in de ochtend in hun dagboek schrijven. Kijk dus voor jezelf wat jij prettig vindt.

Meer informatie over journaling

Onderstaand boek “Bullet journaling: zo doe je dat” bevat heel veel handige tips over journaling en is dan ook een aanrader als je hiermee wilt starten. Het boek is erg laagdrempelig dus ook als je denkt dat jij er niets van kunt maar het toch wel eens wilt proberen kun je in dit boek de juiste tips vinden.

Geef een antwoord