Je bekijkt nu welk fruit bevat veel suiker?

Welk fruit bevat veel suiker?

  • Bericht gepubliceerd op:juli 11, 2021
  • Berichtcategorie:Food
  • Bericht reacties:0 Reacties

De vraag welk fruit bevat veel suiker vind ik een interessante vraag. Mijn idee is eigenlijk dat fruit altijd gezond is, ook in groene smoothies, maar misschien zit ik er wel naast. Ik stuitte namelijk op een artikel waarom 10 fruitsoorten worden benoemd die veel suiker bevatten en veel van deze vruchten worden ook in groene smoothies gebruikt. Voor ik dus deze 10 vruchten met veel suiker met je deel, ga ik eerst in op enkele andere vragen.

Overigens wel direct een disclaimer. Ik ben geen voedingsdeskundige en zoek zelf informatie over deze onderwerpen. Daarvoor gebruik ik wel bronnen die in mijn ogen betrouwbaar zijn. Onderstaande heb ik bijvoorbeeld gecheckt op de site van het Diabetesfonds waar je sowieso nog veel meer informatie over dit onderwerp vindt. Ook als je de Groene Smoothie Challenge van Miss Natural doet, ontvang je veel betrouwbare informatie over groene smoothies.

Is het suiker in fruit ongezond?

Van nature komt suiker voor in fruit en zorgt het voor de lekker zoete smaak. Niet voor niets is het heerlijk om fruit aan je groene smoothie toe te voegen zodat de smaak daarvan wat zoeter wordt. Realiseer je echter dat je smoothie door dit fruit niet alleen zoeter wordt, maar ook meer suikers bevat. Jouw lichaam weet niet of de suiker uit fruit of uit een snoepje of koekje komt. Het gaat dus op dezelfde manier met suiker om ongeacht hoe het in je lijf komt. Het is bovendien goed je te realiseren dat fruit ook veel vezels en andere voedingsstoffen bevat die je nodig hebt.

Welk fruit bevat veel suiker en welk fruit weinig suiker?

Onderstaand vind je eerst een aantal vruchten die veel suiker bevatten en vervolgens een aantal vruchten die weinig suiker bevatten. Handig om dit overzicht te hebben zodat je bewust bent welk fruit je bijvoorbeeld aan je groene smoothie toevoegt.

Mango – veel suiker

Een mango heeft maar liefst 45 gram suiker – niet je beste keuze als je op je gewicht probeert te letten of op hoeveel suiker je eet. Geniet dus van een paar plakjes en bewaar de rest voor later.

Bekijk de groene smoothies met mango

Druiven – veel suiker

Een schaaltje druiven heeft ongeveer 23 gram suiker. Daar zit je dus snel aan, want druiven zijn klein en eten makkelijk weg. Tip: snijd de druiven doormidden en vries ze in. Je eet er dan minder van en dus beperk je de suikers.

Kersen – veel suiker

Een schaaltje kersen is zoet, maar je raadt het al… Een schaaltje kersen bevat 18 gram suiker. Als je er een grote kom mee vult, kun je uit het oog verliezen hoeveel je er eet.

Peren – veel suiker

Een peer van gemiddelde grootte bevat 17 gram suiker.

Watermeloen – veel suiker

Een middelgrote schijf van deze zomerse lekkernij bevat 17 gram suiker. Zoals de naam al zegt, zit het vol water en bevat het speciale mineralen, elektrolyten, die je lichaam net nodig heeft om zich op te laden na een tijdje in de zon. Hou het bij een stuk of twee schijven en eet niet in 1x een halve watermeloen weg.

Vijgen – veel suiker

Twee vijgen van gemiddelde grootte bevatten 16 gram suiker. Als je op je suiker wilt letten, snijd dan een paar vijgen in plakjes en smeer er wat geitenkaas op of gebruik er een paar in een saus.

Bananen – veel suiker

Een normale banaan bevat 14 gram suiker. Je kunt met banaan veel variëren en bijvoorbeeld een halve banaan door je yoghurt doen of in plaats van een hele banaan een halve banaan in je groene smoothie doen.

Bekijk alle groene smoothies met banaan

Avocado – minder suiker

Toch nog een vrucht met minder suiker: Avocado’s. Een hele avocado, jawel, het is een vrucht, bevat slechts 1,33 gram suiker. Doe het in een salade, smeer het op toast, of maak wat guacamole. Maar helaas, avocado’s bevatten misschien weinig suiker, ze bevatten wel veel calorieën.

Bekijk alle groene smoothies met avocado

Aardbeien – minder suiker

Een schaaltje aardbeien bevat slechts 7 gram suiker. Dat is dus een prima keus en valt reuze mee als je aardbeien in je smoothie doet of er gewoon wat los eet.

Frambozen – minder suiker

Frambozen bevatten veel vezels met 8 gram per kopje – en slechts 5 gram suiker. De vezels zijn goed voor de spijsvertering en kunnen je helpen je voller te voelen met minder calorieën.

Cantaloupe meloen – minder suiker

Het is verbazingwekkend dat de heerlijke smaak die in een gemiddeld stukje cantaloupe meloen zit, kan komen van slechts 5 gram suiker en bovendien slechts 23 calorieën.

Tips voor fruit in je groene smoothie

Wil jij een vrucht die veel suikers bevat zoals mango of banaan in je groene smoothie toevoegen? Ik kan het me voorstellen, want ondanks de suikers hebben deze vruchten andere voordelen die de smaak en dikte van de smoothie beïnvloeden. Ik heb dan ook volgende, misschien voor de hand liggende tips voor je:

  • Gebruik minder grote porties van het fruit, dus een halve banaan ipv een hele banaan
  • Wissel af, de ene dag gebruik je fruit met veel suikers, de volgende dag een fruit dat minder suikers bevat

In dit artikel heb ik je tips gegeven over het gebruik van fruit met veel of weinig suiker in je groene smoothie. Wil jij nog meer weten over de ingrediënten in groene smoothies? Ga dan aan de slag met de groene smoothie challenge van Miss Natural. Of

Geef een antwoord