Afgelopen week was het zo ver. De life kookweek van Health for Wealth. Ik heb er lang naar uitgekeken en eindelijk was het zover. We gingen online samen koken. Vijf avonden gezamenlijk met minimaal 40 andere personen. De avond hoort bij de cursus ‘Healthy chef in 5 dagen‘.
Table of Contents
De voorbereiding
Al een week voor de life kookweek begon kreeg ik het boodschappenlijstje voor de hele week. Dat was zeker handig. Zo kon ik me goed voorbereiden en zorgen dat ik de maandag van de life kookweek zelf alles in huis had.
Het lijstje leek eerst nogal overweldigend, maar na het nogmaals goed gelezen te hebben bleek eerst de volledige lijst beschreven te staan en daarna werd nog eens per dag aangegeven wat je nodig had. Ontzettend handig voor als je agenda vol zit en je weet dat je niet elke avond mee kunt doen.
De eerste keer is het wel wat meer dan normaal wat je moet kopen. Naast de groente en de eiwitbron (vlees, vis, vegetarische of veganistische producten waaruit je zelf kunt kiezen) staan er ook veel kruiden op en andere dingen zoals bijvoorbeeld noten, rozijnen, notenpasta. Ga je na deze week vaker koken volgens de Healthy chef methode dan heb je dit in ieder geval in huis en hoef je het niet vaker te kopen.
Het klopt want na de life kookweek heb ik al verschillende gerecht gemaakt waar ik alleen de groente en de eiwitbron voor nodig had. Dat scheelt een hoop geld kan ik je vertellen.
De zaterdag voor de life kookweek begint krijgen we nog een voorbereidingsvideo. Hierin wordt uitgelegd hoe de groenten gesneden moeten worden voor de maandag. Gelijk wordt uitgelegd hoe je het beste kunt snijden, als een echte kok. Dat pak je dan toch maar weer extra mee.
Ik heb de snijtechniek al geleerd tijdens de cursus ‘Healthy chef in 5 dagen’ en ik moet zeggen, het scheelt enorm veel tijd.
Daarnaast werd uitgelegd hoe groenten ingelegd kunnen worden (ontzettend simpel) en hoe je noten kunt roosteren (ook zo gedaan). Je hebt hier de hele week en daarna ook nog wat aan.
Maandagavond: Midden-Oosters
En toen begon de life kookweek dan ook echt. Met voor elke avond een andere link heb je genoeg aan een Ipad of laptop. Een telefoon zou ook kunnen maar dan is het beeld wel wat klein om alles goed te volgen.
De maandagavond was uiteraard het meest spannend. Hoe zou het allemaal gaan? Zou ik het tempo kunnen volgen? Zou ik geen ingrediënten vergeten zijn?
Mijn zorgen bleken voor niets. Door de voorbereidingsvideo staat alles al klaar. Ook alle overige ingrediënten zoals alle kruiden, olie enzovoorts moesten van tevoren al klaargezet worden. Ik had alles in schaaltjes gedaan, een theelepel van het een, een eetlepel van het ander, het zag er allemaal heel geordend uit.
En juist door die voorbereiding begint iedereen op hetzelfde punt. Het enige wat je nog hoeft te doen is Jerry te volgen met zijn stappen. Je kunt alles direct toevoegen wat snel werkt. Ik heb deze manier er gelijk maar ingehouden en kook nu altijd zo. Alles wat ik nodig heb zet ik klaar en zo kan ik gelijk beginnen en in een stuk doorgaan.
De eerste avond kookten we Midden-Oosters. Het was heerlijk! Bloemkool maar dan op een hele andere manier dan ik gewend was. Normaal kook ik de bloemkool, doe er een aardappeltje en een stukje vlees bij en dan nog een kaassaus om de bloemkool nog wat smaak te geven.
Nu aten we gegrilde bloemkool met quinoa en munthummus. Het is een echte aanrader. Toen ik het later op at had ik het idee dat ik iets ongezonds at omdat het zo lekker was. Voor mij geen gekookte bloemkool meer.
Het gezamenlijk koken gaat op een goed te volgen tempo. Jerry van Health for Wealth doet alles voor en kookt gelijk mee. Wanneer je vragen hebt kun je die tussendoor gewoon stellen en die worden meteen beantwoord. Ook vraagt Jerry regelmatig hoe het gaat. Daar antwoord je dan weer op met je duim omhoog of omlaag (of bij twijfel duim naar opzij).Jerry wacht net zo lang tot iedereen tevreden is.
En hij laat je proeven. Proeven is heel belangrijk bij het koken. Is het te zout, te zoet, te flauw of wat dan ook, tijdens het koken kun je de smaak nog verbeteren. Ook iets wat ik er gelijk ingehouden heb.
Omdat we om 17.45 uur startten stond alles om 18.30 uur op tafel en kon er gelijk gegeten worden. Iedereen was aangenaam verrast door de smaak.
Dinsdagavond: curry
Op dinsdagavond maakten we een Auberginecurry met mango. Ook nu hadden we weer een voorbereidingsvideo gehad de avond van tevoren. (Uiteindelijk kregen we deze van elk gerecht een avond van tevoren).
Omdat ik op dinsdag tot 15.00 uur werk besloot ik de voorbereidingen op dinsdag zelf te doen. Ik was ruim voor het begin van de tweede avond van de life kookweek klaar. Ook nu had ik alles weer netjes klaar gezet.
Precies om 17.45 uur begonnen we en het ging net als op de eerste avond. De curry had iets meer tijd nodig om te bereiden dus we aten wel iets later, Maar ook de curry was verrassend lekker.
We begonnen met een basis voor de currysaus. Hier kun je meer van in het vore maken en invriezen. Als je curry gaat eten ontdooi je dit een avond van tevoren en maak je het daarna af met de curry naar wens. Ontzettend handig voor avonden dat je minder tijd hebt of gewoon weinig zin hebt om te koken.
Woensdag: Maaltijdsalade
Op woensdag begon de life kookavond pas om 20.00 uur. We zijn deze avond nl. een lunch gaan preppen voor de dag erna. De maaltijdsalade bestond uit aubergine, zoete aardappel en een notendressing. De aardappel en aubergine moesten eerst de oven in om geroosterd worden. Daarna kon de rest toegevoegd worden. De dressing doe je er dan pas de volgende dag op.
Ik kon er twee heerlijke lunches van maken. Heerlijk de reactie van collega’s die zelf hun boterham met kaas opaten. Ze wilden allemaal het liefst het recept hebben.
Van de dressing heb ik daarna nog overgehouden en bewaard in de koelkast. De week er na heb ik het nogmaals kunnen gebruiken in een salade.
Na de salade gemaakt te hebben heb ik nog even de voorbereidingsvideo bekeken en het een en ander voorbereid voor de donderdag.
Donderdag: Aziatische wok
Op donderdag hebben we een Aziatische wok gemaakt. Met spitskool, banaan en een kruidige notensaus. De avond begon weer om 17.45 uur zodat alles gewoon daarna gelijk opgegeten kon worden. Het viel me op dat tot nu toe elke dag meer dan 40 personen mee deden. Maar ook moet ik toegeven dat ik er de hele dag naar uit keek om zo gezamenlijk te gaan koken. Wat een relaxte manier is het.
De Aziatische wok was opnieuw heerlijk. En wat ik zelf erg leuk vind aan alle gerechten is dat je zelf kunt kiezen welk eiwitbron je er aan toevoegt. Terwijl ik bijvoorbeeld koos voor kip gebruikten anderen vis of ei.
Zo kwam ik er achter dat alle gerechten van Health for Wealth met vis te maken zijn. Iets wat ik normaal gesproken te weinig eet omdat ik niet zo goed wist wat er mee te maken. Daar komt nu zeker verandering in!
Vrijdag: Italiaans
Vrijdag, alweer de laatste avond van de life kookweek. Italiaans, en wel een zoete aardappelrozemarijnpuree met champignons, cherrytomaten en gehakt (kan ook makkelijk met gamba’s). Ook deze laatste avond was weer heerlijk.
Ik vond het jammer dat het de laatste avond was. Ik wil elke avond wel koken met een groep geleidt door Jerry! Maar vanaf nu moet ik het weer zelf doen.
Mijn bevindingen van de life kookweek
De life kookweek vond ik het leukste van de hele cursus Healthy chef in 5 dagen. Je ziet veel terug van het geleerde uit de cursus zelf en het wordt je allemaal nog duidelijker hoe dit allemaal te gebruiken.
Gelukkig heb ik het membership nog waardoor ik nog een keer per maand life kan koken. Voor de mensen die dat nog niet hadden deed Health for Wealth een mooie aanbieding. Ik weet zeker dat veel mensen overstag gaan na zo’n week.
Tot slot nog een recept volgens de Healthy chef methode
Als laatste voeg ik hierbij nog maar eens een recept toe. Niet een uit de life kookweek, maar eentje wel eentje van de site van Health for Wealth zelf. Maar om toch een beetje in de sferen van de life kookweek te blijven hieronder een Midden Oosterse curry. Een recept wat bij twee avonden van de life kookweek past.
RECEPT VOOR MIDDEN OOSTERSE CURRY
Bereidingstijd: 35 minuten
BENODIGDHEDEN
- Maatbeker + staafmixer
- (diepe) Koekenpan
- Steelpannetje
INGREDIENTEN
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 10 gram gember
- 200 gram rode biet voorgekookt
- 10 gram verse koriander
- 10 gram verse dille
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 theelepel gemalen komijnzaad
- 1 theelepel paprikapoeder (gerookt)
- 1 eetlepel kokosolie of milde olijfolie
- 300 gram knolselderij
- 400 ml kokosmelk
- 2 eetlepels biologische sojasaus
- 100 gram zilvervliesrijst
- 250 gram gekookte kikkererwten
TOPPING
- 40 gram groene olijven op water
- 20 gram dadels
- 90 gram granaatappel pitjes ca. 1 stuk
BEREIDINGSWIJZE
- Schil de ui, knoflook en gember. Snijd de ui in grove stukken en halveer de gember. Stop deze in de maatbeker, samen met de biet, koriander en dille. Maal dit tot een gladde currypasta met de staafmixer.
- Verwarm de diepe koekenpan met een eetlepel olie en doe de komijnzaad, korianderzaad en paprikapoeder daarin. Bak dit even kort aan tot je de geuren ruikt en voeg dan de currypasta toe. Roer dit goed door en zet het vuur laag. Laat zachtjes garen voor ongeveer 3 tot 5 minuten. Roer regelmatig even om.
- Schil ondertussen de knolselderij en snijd deze in blokjes van ongeveer 1 cm (zie foto).
- Giet dan de kokosmelk bij de currypasta en voeg de sojasaus toe. Roer alles goed door en voeg dan de gesneden knolselderij toe. Laat dit zachtjes pruttelen voor zo’n 15 minuten tot de knolselderij bijna gaar is.
- Kook de rijst af met wat zout.
- Halveer ondertussen de olijven, snijd de dadels in plakjes en tik met de achterkant van een lepel de granaatappelpitjes eruit als je een verse granaatappel gebruikt .
- Als de knolselderij bijna gaar is, voeg dan ook de (afgespoelde) kikkererwten toe. Laat deze 5 minuten mee verwarmen en proef dan of alles gaar is en hoog genoeg op smaak. Voeg eventueel nog wat extra sojasaus toe.
- Serveer met de rijst en top af met de granaatappel, dadels, olijven, verse dille en koriander.