Wijn wordt gemaakt van druiven. Dat zal voor velen natuurlijk geen enkele verrassing zijn. Druiven bevatten suiker en zuren en het proces van wijn maken, maakt gebruik van de natuurlijke gisten die aanwezig zijn in de schil van de druif om de suiker in alcohol en koolzuur om te zetten. Ondanks het feit dat we maar een aantal verschillende wijnen kennen, zijn er natuurlijk honderden verschillende druivensoorten over de hele wereld.
Zo is een ‘witte’ wijn dus niet per definitie hetzelfde als deze van een soortgelijke druivensoort wordt gemaakt. Wanneer de druiven namelijk op het noordelijk halfrond groeien, hebben deze een hele andere smaak, dan wanneer dezelfde druiven worden geoogst in Zuid-Amerika. De druif speelt dus een essentiële rol in de uiteindelijk smaak van de wijn.
Hoe wordt wijn gemaakt?
Wijn wordt gemaakt in verschillende stappen. Eerst worden de druiven geperst om het sap te winnen. Dit sap, dat druivensap wordt genoemd, bevat de suikers en zuren die nodig zijn om wijn te maken. Vervolgens wordt het sap in grote tanks gedaan, waar gisten worden toegevoegd. Gisten zet de suikers in het sap om in alcohol en koolzuur. Na de gisting wordt de wijn in flessen of barrels gedaan voor rijping. Rijping is een belangrijk onderdeel van het hele proces, want tijdens de rijping kunnen de smaken en geuren van de wijn veranderen en verbeteren. Sommige wijnen rijpen sneller dan andere, afhankelijk van het type druif en de stijl van wijn die je wilt maken. Bepaalde wijnen kunnen soms tot wel twee jaar nodig hebben om te rijpen.
Een witte wijn
De meest gedronken wijnsoort in de wereld is toch wel de witte wijn. De witte wijn is allereerst onder te verdelen in een tweetal categorieën. De zoete witte wijn en de droge witte wijn. Uiteraard zit ook daar tussenin nog een hele hoop, maar om het eenvoudig te houden is dit de meest gemakkelijke verdeling. Een witte wijn kan gemaakt worden van verschillende soorten witte druiven. Eén van de bekendste is toch wel de Pinot Grigio. Deze is vaak wat lichter en daardoor ook toegankelijker om te drinken. Niet voor niets is dit ook één van de populairdere wijnen in met name horecagelegenheden. Deze witte wijn heeft een wat fruitige smaak en een licht afdronk, waardoor deze perfect is te combineren met allerlei verschillende soorten maaltijden.
Hoe kies je een goede wijn?
Het kiezen van een goede wijn heeft te maken met verschillende factoren. Allereerst is het natuurlijk van belang wat je zoekt. Zoek je een Merlot of een Chardonnay?? Ook is het belangrijk te weten waar je de wijn bij wilt serveren. Kies je voor een mooi stukje wild, dan is een rode wijn op z’n plaats. Zoek je een frisse wijn voor tijdens een heerlijke zomeravond, dan is de keuze voor een Pinot Grigio natuurlijk meer voor de hand liggend. Bepaal dus voor jezelf wat jij belangrijk vindt in een wijn en voor welke gelegenheid de wijn is bestemd. Op basis daarvan kun je je uiteindelijke keuze maken.