Een vakantie naar Denemarken stond al vele jaren op mijn wensenlijstje, echter niet hoog genoeg om daadwerkelijk actie te ondernemen. Verder dan wat foto’s te bekijken kwam ik eigenlijk nooit. Tot vriendlief en ik ergens in mei het plan opvatten om in de zomer 2021 een weekje samen op vakantie te gaan. Het plan voor onze rondreis Denemarken ontstond spontaan, maar ging niet meer uit onze gedachten. En dus bracht de zomer van 2021 ons eerst samen met kids naar Kroatië voor een heerlijke week luieren op Camping Bijela Uvala in Poreç en reden we daarna nog eens meer dan 600 kilometer naar Denemarken voor een roadtrip. Was dit het waard? Je leest het op deze pagina.
Waarom een rondreis door Denemarken?
Eigenlijk vind ik het belangrijk dat mijn vakantiebestemming lekker zonnig is. Om die reden breng ik vakanties graag door in zuidelijke landen als Frankrijk, Italië, Spanje of Kroatië. Toch trekt een wat meer onbekende bestemming me ook wel. Eén keer, jaren geleden, bracht ik een paar dagen in Noorwegen door en sindsdien ben ik onder de indruk van dat land. Interesse in Denemarken is er dan ook altijd wel geweest, maar de behoefte aan zon heeft het telkens gewonnen. Echter met twee vakanties in de zomer, waarvan één in zonnig Kroatië is 2021 zeker het jaar om Denemarken te bezoeken.
Het beeld dat ik altijd van Denemarken heb gehad, is dat het een vlak land is net als Nederland met mooie stranden. Veel verder dan dat ben ik nooit gekomen. En ook al klopte die indruk best, heb ik tijdens deze rondreis Denemarken ontdekt dat er nog veel meer goede redenen zijn om op vakantie naar Denemarken te gaan. Wij hebben dan ook enorm genoten van gezellige steden, mooie kastelen, indrukwekkende natuur en de gastvrije mensen. Lees snel verder…
Dag 1: van Veenendaal naar Kolding
De wekker ging vroeg en om 6 uur zitten we in de auto, klaar voor vertrek. O nee, toch niet, nog even snel naar binnen om mijn regenjas te halen (oh, wat zou ik daar later nog blij mee zijn). We rijden op deze eerste dag ruim 650 kilometer naar ons eerste hotel in Kolding. We zijn er rond 14.30 uur, de reis duurde iets langer door de vele wegwerkzaamheden in Duitsland, vertraging bij Hamburg en vertraging bij de Deense grens door coronacontroles. Gelukkig mogen wij direct doorrijden en arriveren we halverwege de zaterdagmiddag in onze eerste bestemming Kolding.
Snel inchecken en we wandelen vanaf het hotel naar het centrum van Kolding. Helaas zijn op zaterdagmiddag de winkels vroeg gesloten in Kolding, maar in een zijstraatje ontdekken we een aantal gezellige terrasjes waar we heerlijk in het zonnetje onze eerste indrukken van Denemarken opdoen. Net als in Kroatië heeft Denemarken geen Euro’s, maar de wisselkoers is ongeveer hetzelfde als in Kroatië en ook hier delen we de bedragen in Deense kronen door 7 om ongeveer op de Euro’s te komen. Voor de zekerheid toch ook nog even een app downloaden voor de wisselkoers.
Die avond eten we in een gezellig restaurant in het centrum van Kolding en daarna wandelen we naar het Koldinghus, een kasteel waar we een mooi uitzicht hebben over Kolding. Het is heerlijk weer en het ijsje dat we ergens onderweg kopen is ongelooflijk lekker. De eerste indruk van Denemarken is top!
Dag 2: van Kolding naar Odense via Middelfart
De volgende dag worden we wakker met een lekker zonnetje. Onze eerste stop is in Middelfart (Funen), waar we een walvistocht hebben geboekt. Hier kijken we erg naar uit. De vaartocht is op de Lillebaelt en hier zwemmen nog veel walvissen rond. En die gaan wij vandaag hoogstwaarschijnlijk zien, yes!
De tocht vertrekt vanuit het kleine haventje van Middelfart waar we eerst op een bankje een lekker ontbijtje eten. Het is nog steeds zonnig en onbewolkt. Onze boot heet de MS/Sabine en de tocht kost rond €30 p.p. We zijn de haven nog maar net uit of het wordt steeds donkerder en de eerste druppels vallen. Maar dat maakt niet uit want er zijn walvissen gespot en ja hoor, we zien regelmatig grote vinnen boven het water uitkomen. De walvissen die hier leven zijn bruinvissen en zijn niet zo heel groot, maar wel heel gaaf om zo in het echt te spotten. Behalve de walvissen zien we ook nog enkele zeehonden zwemmen.
Ondanks de regen is de walvistocht in Middelfart echt de moeite waard. Onderweg werd veel informatie verteld, in Duits of Engels en zodra de walvissen goed te zien waren, wordt de boot stilgelegd om zo dichtbij mogelijk te komen. Heel bijzonder. Na de walvistocht gaan we op weg naar Odense, maar wel met een tussenstop in Bogense. Op de dag dat wij er zijn is daar het Rozenfestival, maar dat valt door alle regen nogal in het water. We hebben tijdens de rit naar Bogense en Odense tijd om op te drogen en op te warmen want we zijn behoorlijk nat geworden ondanks een zeiltje boven de boot en wat was ik hier blij met mijn fijne regenjas.
Odense is de stad van Hans Christian Andersen, de bekende sprookjesschrijver en alles in Odense draait om Hans Christian Andersen. Ons hotel ligt midden in het centrum op een steenworp afstand van het museum van Andersen. Als we hier aankomen, wandelen we wat rond, maar het regent veel en dus zoeken we vooral de leuke cafeetjes op.
Dag 3: Van Odense naar Kerteminde
De volgende dag is het droger en maken we een stadswandeling door Odense. Deze wandeling is de Hans Christian Andersen route en leidt langs allerlei plekjes in Odense die belangrijk voor hem waren. De wandeling is 3 kilometer lang en heel makkelijk te volgen dankzij de voetstappen op de weg die de hele route aangeven. De voetstappen zijn zelfs in de schoenmaat van Hans Christian Andersen, maat 47. Onderweg zie je natuurlijk het huis waar hij is geboren, het armenhuis waar hij woonde, zijn standbeeld, de kerk van Odense en meer. Mijn favoriet zijn de straatjes met gekleurde huisjes die je overal in Odense ziet.
Odense is een hele gezellige stad waar een leuke sfeer is. Dit zal dan de bekende Deense hygge zijn. Hygge is Deens voor gezelligheid en knusheid en het woord is echt een trend geworden. Nou, in Odense snap ik dat wel, zeker met al die gezellige gekleurde huisjes en knusse straatjes.
Vanuit Odense rijden we door naar Egeskov Slot in Kværndrup en duiken we ook wat dieper in de geschiedenis van Denemarken. Het slot zelf is mooi, maar ook alles wat er wordt getoond is de moeite waard. Ik had vooral veel aandacht voor het grote poppenhuis dat echt heel gedetailleerd was gemaakt. Telkens als je weer een kamertje bekeek, zag je nieuwe dingen. Heel leuk om te zien en wat moeten daar mensen veel tijd in hebben gestoken. Ook is er een soort jachtkamer met allerlei opgezette wilde dieren en kun je natuurlijk zien hoe alles eruit zag vroeger.
Egeskov Slot heeft echter nog veel meer dan alleen maar deze waterburcht. De tuinen rondom het kasteel zijn heel groot en heerlijk om rond te wandelen. Ook voor kinderen is hier heel veel te doen, er is zelfs een boomtoppenpad, een skelterbaan en een grote speeltuin. Ook zijn er veel verschillende tentoonstellingen die zeker de moeite waard zijn om te bekijken. Denk aan oude motoren en oude auto’s. Al met al een leuk uitje op Funen.
Maar wij gaan weer verder, we hoeven niet meer zo ver te rijden, want we gaan naar Kerteminde. Ook dit ligt, net als Odense en Egeskov, nog op het eiland Funen, maar wel helemaal aan de oostkant van Funen. In Kerteminde hebben we een heel gezellig, nieuw hotel en wandelen we zo het dorpje in. We kijken alvast waar we die avond zullen eten, halen wat lekkers in de supermarkt en wandelen rustig terug.
Na het eten rijden we nog helemaal naar boven naar Fyns Hoved. Hier lopen we zo ver mogelijk naar het puntje toe om de zon onder te zien gaan. Helaas schuiven er wat wolken voor de zon, maar het uitzicht is er niet minder mooi om en ook hier verschijnen de walvissen weer volop. Zeer de moeite waard.
Dag 4: Van Kerteminde naar Kopenhagen
Vandaag gaat de reis naar de hoofdstad van Denemarken, Kopenhagen. Hier blijven we 2 nachten, want om zo’n grote stad te bezichtigen hebben we vast meer tijd nodig. Na het ontbijt in ons hotel in Kerteminde stappen we in de auto. Het is rond de 150 kilometer rijden naar Kopenhagen, maar onderweg is telkens iets te zien dus de rit zelf is ook al mooi. We zijn rond 15 uur in Kopenhagen waar we snel inchecken en wat een geluk (voor mij dan…) ons hotel zit direct naast een heel groot overdekt winkelcentrum Fisketorvet waar we onze auto ook moeten parkeren.
Met Fisketorvet zo dichtbij ons hotel, betekent dat dus echt dat we even ‘moeten’ winkelen, een koffietje bij Starbucks drinken, maar vooral op zoek gaan naar winkels met leuke Deense spulletjes. En die zijn er genoeg te vinden in dit winkelcentrum. Natuurlijk ga ik even naar binnen bij Søstrene Grene, maar ook Bahne is een superleuke winkel met allerlei toffe spulletjes voor in huis. Naast life-style winkels zijn er natuurlijk ook veel kledingzaken, een grote supermarkt Fotex en nog veel meer. Je kunt je prima een paar uur vermaken in dit winkelcentrum. Maar… wij willen het centrum van Kopenhagen gaan ontdekken!
Vanuit ons hotel is het niet ver lopen naar het centrum. Het hotel ligt aan het water en langs dit water is een breed wandel- en fietspad dat naar de stad leidt. In een kwartiertje staan we midden in het centrum van Kopenhagen, waar we snel op zoek gaan naar een leuk plekje om te eten. Uit eten in Kopenhagen is meestal niet goedkoop, maar op een heel gezellig pleintje Gråbrødretorv ontdekken we een Indisch restaurantje Bombay Bistro waar we heel betaalbaar superlekker eten.
Na het eten wandelen we terug naar ons hotel, maar niet zonder onderweg nog een heerlijke cocktail te drinken bij een floating cafe Green Island. Dit café drijft echt op het water en je hebt een mooi uitzicht op Kopenhagen. Hier is de Deense ‘hygge’ zonder twijfel aanwezig.
Dag 5: Kopenhagen (bekijk ook onze fietsroute)
We beginnen de dag met een heerlijk ontbijt in ons hotel en huren daarna een fiets bij het hotel. Gisteren hebben we wel gezien dat Kopenhagen echt te groot is om alles wandelend te bekijken en we hebben goede ervaring met fietsend een stad verkennen. Het is bovendien heerlijk weer dus een perfecte dag om door Kopenhagen rond te rijden. We hebben vooraf zelf een fietsroute door Kopenhagen gemaakt met de bezienswaardigheden die we willen bekijken.
Bezienswaardigheden tijdens fietsroute Kopenhagen
- Rådhuspladsen: het stadhuisplein, midden in het centrum dus ook leuk om te winkelen rond dit plein
- Tivoli: zelf niet naar binnen geweest, maar je ziet de attracties ook van buitenaf (en hoort het gillen!)
- Carlsberg Glyptotek: alleen buitenkant gezien, mooi gebouw om te bekijken
- Christiansborg: mooi paleis dat nu werd verbouwd dus veel steigers. Het Deense parlement is hier gevestigd en
- Inderhavnsbroen: brug die beide delen van Kopenhagen met elkaar verbindt.
- Verlosserskerk: wij hebben deze niet beklommen, want wilden Rundetaarn beklimmen, maar hier kun je ook naar boven
- Christiania: aparte wijk waar geen regels zijn
- Nyhavn: mooi plaatje met al die kleurrijke huisjes. Het begon hier net te regenen, dus we zijn ’s avonds nog even terug gegaan voor foto’s
- Amalienborg: met wisseling van de wacht om 12.00 uur, leuk schouwspel
- Marmeren kerk of Frederiks Kirke
- Kastellet met Gefionfontein
- De kleine zeemeermin: must-see, altijd druk met toeristen, maar hoort er gewoon bij om te bezoeken
- Torvehallerne: food market
- Rundetaarn: je loopt naar boven zonder trappen en met bovenop een mooi uitzicht over Kopenhagen. Kost 40 DKK
- Sankt Peders Bageri: de oudste bakkerij van Kopenhagen en zeker een bezoekje waard voor een lekker broodje
Kopenhagen in één dag was prima te doen dankzij onze fietsen. We zijn natuurlijk lang niet overal naar binnen geweest en hebben ons vooral op de hotspots in Kopenhagen gefocust, maar we hebben zeker genoten van deze gezellige stad. De combinatie tussen oude gebouwen zoals Amalienborg en Christiansborg met veel nieuwe hotspots zoals de Torvehallerne maakt het een verrassende stad waar voor iedereen wel iets te ontdekken is. Bovendien zijn er superveel gezellige pleintjes met terrasjes en restaurants.
Wij hadden deze avond trouwens nog wel wat moeite om een restaurant te vinden. Overdag waren we langs een paar gezellige restaurants gefietst, maar ’s avonds zaten die vol en hadden we beter eerder een tafeltje kunnen reserveren. Uiteindelijk hebben we een gezellig restaurant gevonden waar we heerlijk hebben gegeten, maar ik raad dus wel aan even te reserveren.
Dag 6: Van Kopenhagen naar Øllebølle via Møns Klint
Na het ontbijt pakken we onze tassen weer in en stappen in de auto. Voor deze avond hebben we een Bed & Breakfast op Lolland gereserveerd en dat is opnieuw rond 150 km rijden. Onderweg worden we gebeld door de eigenaresse van de B&B dat deze pas eind van de middag beschikbaar is dus ik kijk snel op Pinterest of we onderweg nog leuke bezienswaardigheden zullen tegenkomen. En wat blijkt, het is niet ver weg van de beroemde krijtrotsen van Denemarken, want we komen over het eiland Møn. Snel de navigatie aanpassen en op weg naar een tussenstop bij Møns Klint.
We hebben niet echt een goed idee wat we kunnen verwachten. Na een rit over een hobbelige weg door het bos komen we ineens op een parkeerplaats vol auto’s. Blijkbaar is dit een populair plekje. Er is hier een Geocenter dat erg leuk is om te bezoeken en waar je meer kunt ontdekken over dit stukje Denemarken. Wij besluiten echter zonder eerst rond te kijken de trappen naar beneden te nemen. We merken echter al snel hoe de mensen die naar boven lopen aan het hijgen zijn. En de trappen naar beneden lijken eindeloos lang. Wat gaat dit worden?
Uiteindelijk blijken we 500 treden naar beneden te moeten, maar komen we dan wel op een werkelijk prachtig plekje. De witte krijtrotsen steken prachtig af bij de blauwe lucht en het is een indrukwekkend gezicht. Het strand ligt vol grote kiezelstenen dus het is niet direct een plek om te kunnen liggen, maar er zijn verschillende mensen die de zee in gaan. Vanaf zee heb je natuurlijk ook een prachtig uitzicht op de rotsen. Na hier een tijdje te hebben gezeten, besluiten we om de 500 treden naar boven te lopen wat een flinke klim is. Er zijn wel meerdere plekjes onderweg waar je even kunt uitrusten. Wij vonden het de klim meer dan waard.
Weer terug boven wandelen we nog een stuk het bos in langs de kust waar we ook nog mooie uitzichten hebben over de zee. Alles bij elkaar was het uitstapje naar Møns Klint een hele goede beslissing. We stappen weer in de auto en rijden via hoofdzakelijk provinciale weggetjes verder richting onze B&B in Øllebølle.
Øllebølle is een heel klein plaatsje waar een mooi kerkje staat, maar verder niets te beleven is. Er wonen rond de 20 mensen dus voor het avondeten rijden we op advies van de eigenaresse van de B&B naar Nysted. Nysted is een mooi plaatsje met een kleine haven en een paar restaurantjes die je het beste ook vooraf kunt reserveren. Het wordt voor ons dus een patatje met schnitzel op het terras van de cafetaria, maar dat is zeker geen straf. Het centrum van Nysted is klein, maar vol met kleurrijke oude huisjes dus ook leuk om even doorheen te wandelen.
Dag 7: Van Øllebølle naar huis
Deze laatste dag reizen we terug naar huis. De dag begint zonnig en we kunnen dan ook in de mooie tuin van de B&B ontbijten. Geen slechte start van de dag. Na het ontbijt rijden we naar de haven van Rødby waar we de Scandlines veerboot naar het Duitse Puttgarden pakken. Wij hebben de veerboot vooraf gereserveerd om 11.45, maar we zijn een uur eerder bij de boot en kunnen zonder problemen direct de boot oprijden. De overtocht duurt ruim 3 kwartier en dan zijn we weer op Duitse bodem.
Rondreis Denemarken
Onze rondreis van 6 dagen naar Denemarken zit erop. Wat een heerlijke reis en wat hebben we veel gezien tijdens deze vakantie. De Deense hygge hebben we zeker ervaren en het is zeker een land waar we nog eens terug zullen komen. Ik hoop dat je ook hebt genoten van dit reisverslag van onze rondreis in Denemarken. Als je nog goede tips hebt voor een volgende vakantie in Denemarken lees ik die graag terug bij de reacties.