Spinazie – over gezonde groentes

Spinazie-gezonde-groente

Spinazie is een gezonde groente die bijzonder geschikt is voor het gebruik in groene smoothies. Een groot deel van de smoothies op deze site heeft dan ook spinazie als ingrediënt. En dat is niet zo gek, het smaakt ook nog eens heerlijk in combinatie met banaan, een andere topper als het gaat om ingrediënten in smoothies. In dit artikel vertel ik je graag iets meer over het gebruik van spinazie in groene smoothies en geef ik je wat aandachtspunten om op te letten als je spinazie in de supermarkt koopt.

Maar eerst nog maar eens wat overheerlijke recepten van groene smoothies met spinazie.

Wat is Spinazie?

Spinazie (Spinacia oleracea) is een plant uit de amarantenfamilie die verwant is aan bijvoorbeeld ganzenvoet en melde. Het is een snelgroeiende, eenjarige bladgroente, die al vroeg in het voorjaar beschikbaar is. Het is een oude groente die voor het eerst in Perzië geteeld werd. Spinazie groeit over de gehele wereld met uitzondering van de tropische gebieden.Bron: Wikipedia

Spinazie staat bekend als een van de gezondste groenten, dankzij indrukwekkende voedingseigenschappen.

30 gram rauwe spinazie biedt 56% van je dagelijkse vitamine A-behoeften plus je hele dagelijkse vitamine K-behoefte. Dit bevat slechts 7 calorieën.

Spinazie beschikt ook over een groot aantal antioxidanten, die het risico op chronische ziekten kunnen helpen verminderen.

Een studie toonde aan dat donkergroene bladgroenten zoals spinazie veel bèta-caroteen en luteïne bevatten, twee soorten antioxidanten die in verband zijn gebracht met een verminderd risico op kanker.

Bovendien bleek uit een studie uit 2015 dat spinazieconsumptie gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart, omdat het de bloeddruk kan verlagen.

Groene smoothies met spinazie

Je hebt vast niet meer informatie nodig om net als ik overtuigd te zijn van de gezonde eigenschappen van spinazie. Gelukkig staan er op deze site veel recepten voor groene smoothies die spinazie bevatten.

Tips als je spinazie gaat kopen

In je groene smoothie met spinazie is het belangrijk om te onthouden om voornamelijk babyspinazie te gebruiken. Dit kun je het beste vers kopen, bijvoorbeeld in een biologische supermarkt. Een kleine tip: Hoe meer water zich aan de binnenkant van de plastic verpakking ophoopt, hoe ouder de verpakking. Probeer dus altijd een zakje babyspinazie te vinden met weinig of geen water aan de binnenkant van de verpakking. Waarom raden we aan babyspinazie te kopen? De ‘volwassen’ spinaziebladeren bevatten een verhoogde dosis oxaalzuur en een teveel aan oxaalzuur kan de vorming van nierstenen vergroten.

Meer doen met spinazie

Naast groene smoothies kun je natuurlijk nog veel meer doen met spinazie. Je kunt het koken, maar ook in allerlei gerechten verwerken. Het gaat perfect samen met pasta, pizza, ovenschotels, wraps en nog veel meer. Naast alle gezonde voordelen is spinazie dus ook nog eens superveelzijdig. Op Smulweb vind je veel lekkere recepten met spinazie die zeker de moeite waard zijn.

Jouw recept delen?

Heb jij een lekker recept met spinazie? Dan vind ik het leuk als je dit naar mij opstuurt, zodat ik het via deze site kan delen. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zelf-kruiden-kweken
Food

Verse kruiden thuis kweken

Kweek deze kruiden in de vensterbank of op een plankje in je keuken en je geniet het hele jaar door van heerlijke verse kruiden in je maaltijden. Waar moet je op letten bij het zelf kweken van kruiden? Zorg ervoor dat de kruiden op een lichte plek staan, 6 uur zon per dag is perfect. […]

Read More
Avocado-gezonde-voeding
Food

Avocado: gezonde superfood

Avocado’s zijn een van de meest rijke, heerlijke vruchten op deze planeet. Eigenlijk is een avocado een krachtige superfood. Avocado’s zitten boordevol anti-aging, ziektebestrijdende antioxidanten en bevatten bijna 20 verschillende vitaminen en mineralen. Een studie uit 2018 wees uit dat gewone avocado-eters hogere innamen van vezels, vitamine E en K, magnesium en kalium hebben. Ik […]

Read More
Groene smoothies populaire ingrediënten
Food

Groene Smoothies: 10 populaire ingrediënten

Groene Smoothies: 10 populaire ingrediënten – Er zijn honderden verschillende ingrediënten die geschikt zijn voor het maken van groene smoothies. Welke ingrediënten uiteindelijk in jouw blender belanden, is vooral een kwestie van persoonlijke smaak – elk smoothie fan heeft uiteraard zijn eigen favoriete ingrediënten. Toch zijn sommige ingrediënten bijzonder populair en daarom bijna standaard aanwezig […]

Read More