Avocado: gezonde superfood

Avocado-gezonde-voeding

Avocado’s zijn een van de meest rijke, heerlijke vruchten op deze planeet. Eigenlijk is een avocado een krachtige superfood. Avocado’s zitten boordevol anti-aging, ziektebestrijdende antioxidanten en bevatten bijna 20 verschillende vitaminen en mineralen.

Een studie uit 2018 wees uit dat gewone avocado-eters hogere innamen van vezels, vitamine E en K, magnesium en kalium hebben. Ik eet vrijwel dagelijks een avocado, meestal bij de lunch. Niet alleen is de avocado een vrucht die je op heel veel manieren kunt gebruiken in je maaltijden, ze zijn dus ook nog eens supergezond.

Ontdek 5 fantastische voordelen van avocado

Avocado’s geven je sneller een verzadigd gevoel
Het eten van goede vetten helpt om minder snel een hongergevoel te krijgen. Avocado’s bevatten per stuk ongeveer 22 gram vet. In een recente studie werd getest op het gevoel van tevredenheid en eetlust na het eten van maaltijden met of zonder avocado. De toevoeging van de helft van een avocado aan maaltijden resulteerde in een aanzienlijke toename in verzadiging en een verminderde behoefte om vijf uur later opnieuw te eten.

Avocado’s hebben een positief effect op je taille
Het eten van de juiste soorten vet is eigenlijk een slimme strategie voor gewichtsverlies. Naast het verhogen van verzadiging bieden plantaardige vetten zoals avocado antioxidanten en bestrijden ze ontstekingen, die beide zijn gekoppeld aan gewichtsbeheersing. Dat is misschien de reden waarom recent onderzoek heeft aangetoond dat reguliere avocado-eters minder wegen en een slankere taille hebben. Je hoeft dan zelfs wat minder op je calorieën te letten.

Avocado’s beschermen je hart
Van de gezonde vetten in avocado’s is aangetoond dat ze “slecht” cholesterol afsnijden en daarmee helpen om het risico op hartziekten te verkleinen. Avocado’s zijn ook een bron van kalium, een voedingsstof die helpt de bloeddruk te verlagen door overtollig natrium en vocht uit het lichaam te halen, wat de druk op het hart en de slagaders verlicht.

Avocado’s passen niet alleen bij hartige gerechten
Ik ben dol op guacamole, maar een van mijn favoriete dingen van de avocado is dat er zoveel andere manieren zijn om ervan te genieten, en zeker ook in zoete gerechten. Ik gebruik avocado vaak in fruitsmoothies, chocolademousse en als boter tijdens het bakken. Vervang een eetlepel boter in recepten zoals brownies en cupcakes voor een halve eetlepel avocado. Je verlaagt calorieën, verbetert de voedingskwaliteit van je lekkers en hebt gewoon een heerlijk zoete snack.

Het zijn voedingsboosters
Genieten van avocado tijdens de maaltijd kan je lichaam helpen meer antioxidanten van andere gezonde voedingsmiddelen te absorberen. Het is bijvoorbeeld bewezen dat het combineren van avocado met tomatensaus en wortelen de opname van de vitamine A van de groenten stimuleert, een belangrijke voedingsstof die nodig is voor een gezonde huid, zicht en immuniteit.

Avocado in het ketodieet

Avocado is een prima ingrediënt voor het keto dieet waarover ik op deze website ook schrijf. Sinds ik ben gestart met het dieet ben ik avocado op nog meer manieren gaan ontdekken. Het blijft me dus verrassen.

Deel jouw favoriete avocadorecept

Avocado in hartige of zoete recepten? Laat mij en de andere lezers van dit artikel weten wat jouw favoriete recept met avocado is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Spinazie-gezonde-groente
Food

Spinazie – over gezonde groentes

Spinazie is een gezonde groente die bijzonder geschikt is voor het gebruik in groene smoothies. Een groot deel van de smoothies op deze site heeft dan ook spinazie als ingrediënt. En dat is niet zo gek, het smaakt ook nog eens heerlijk in combinatie met banaan, een andere topper als het gaat om ingrediënten in […]

Read More
Zelf-kruiden-kweken
Food

Verse kruiden thuis kweken

Kweek deze kruiden in de vensterbank of op een plankje in je keuken en je geniet het hele jaar door van heerlijke verse kruiden in je maaltijden. Waar moet je op letten bij het zelf kweken van kruiden? Zorg ervoor dat de kruiden op een lichte plek staan, 6 uur zon per dag is perfect. […]

Read More
Groene smoothies populaire ingrediënten
Food

Groene Smoothies: 10 populaire ingrediënten

Groene Smoothies: 10 populaire ingrediënten – Er zijn honderden verschillende ingrediënten die geschikt zijn voor het maken van groene smoothies. Welke ingrediënten uiteindelijk in jouw blender belanden, is vooral een kwestie van persoonlijke smaak – elk smoothie fan heeft uiteraard zijn eigen favoriete ingrediënten. Toch zijn sommige ingrediënten bijzonder populair en daarom bijna standaard aanwezig […]

Read More