Inmiddels is het een jaar of 5 geleden dat mijn zoon de diagnose coeliakie oftewel glutenallergie kreeg. Daarom in dit artikel mijn tips voor glutenvrij eten voor beginners. Ik hoop dat ze ook voor jou nuttig zijn. En natuurlijk ben ik altijd nieuwsgierig naar nieuwe tips dus deel die ook gerust bij de reacties.
Snel naar...
De klachten
De reden dat ik naar de huisarts ging met mijn zoon was omdat hij zo vaak moe was en heel veel last had van verstopte darmen. Zijn oudere broer speelde buiten en hij lag op de bank zonder energie. Dit kon niet kloppen en dus maakten we een afspraak bij de huisarts. Hier werden we doorgestuurd naar de kinderarts, maar voor we daar terecht konden kwam de schooldokter. Deze vond de groeicurve van mijn zoon wat afbuigen en omdat we toch al een afspraak hadden bij de kinderarts adviseerde de schooldokter om dit ook direct ter sprake te brengen.
Met alle informatie op zak gingen we dus naar de kinderarts die besloot bloed te prikken en wat testjes te doen. Tijdens het gesprekje noemde hij de optie van glutenallergie. Dat zette mij direct aan het denken en thuis gekomen besloot ik wat meer informatie op te zoeken. En ja, door alles wat ik las op het internet wist ik eigenlijk al bijna zeker dat we dit bevestigd zouden gaan krijgen. Ik herkende zoveel symptomen dat het bijna niets anders kon zijn…
Hoe herken je glutenallergie?
De meest voorkomende symptomen waar je glutenallergie aan herkent zijn volgens de website van de Maag Lever Darm Stichting:
- aanhoudende diarree.
- soms juist verstopping.
- stinkende ontlasting.
- opgezette buik.
- verminderde eetlust.
- buikpijn.
De diagnose
Na een weekje werd ik gebeld door de kinderarts. Inderdaad was uit het bloed duidelijk gebleken dat mijn zoon glutenallergie had. Maar er moest ook nog een biopt worden genomen, want met zo’n diagnose waar je de rest van je leven rekening mee moet houden, is een bevestiging wel prettig. Dus nogmaals naar het ziekenhuis voor het biopt. En ook hieruit kwam dezelfde conclusie, maar dat zal je gezien het onderwerp van dit artikel ook eigenlijk niet verbazen.
Glutenvrij eten voor beginners zou vanaf nu voor ons de realiteit worden.
Moet jij ook beginnen met glutenvrij eten?
Ik kan me voorstellen dat je geschrokken bent en dat je eerste vraag is: Wat mag ik nog eten nu ik glutenallergie heb? Met dit artikel hoop ik je een stukje op weg te helpen, maar wat mij hielp was de eerste tip van de kinderarts. Toen mijn zoon de diagnose glutenallergie kreeg, zei hij dat we echt niet van de één op andere dag alleen nog maar glutenvrij hoefden te eten. Zijn advies was om eerst op zoek te gaan naar glutenvrij brood en geleidelijk over te stappen op steeds meer glutenvrij eten. Omdat we de diagnose een week voor mijn zoons verjaardag kregen adviseerde hij ook om eerst die verjaardag te vieren met een gewone taart.
Er zijn verschillende redenen om glutenvrij te eten, maar het maakt nogal een verschil wat voor jou de reden is. Misschien kies je zelf voor glutenvrij eten omdat je het gezonder vindt. Je kunt dan wellicht ook gedeeltelijk glutenvrij eten. Maar er zijn ook veel mensen, waaronder mijn zoon die helemaal niets met gluten verdragen en er flink ziek van kunnen worden. Lees hieronder verder over glutenvrij eten voor beginners.
Mijn tips voor glutenvrij eten voor beginners
Voor ons was het een goede tip om eerst op zoek te gaan naar lekker glutenvrij brood. Hier hebben we best even naar moeten zoeken. 5 jaar geleden was er nog veel minder keus dan nu en dus kwamen we uit bij Schär. Niet het lekkerst, maar geroosterd was het te doen en dus werd vrijwel al het brood geroosterd. Met koekjes was iets meer keus, maar het was al snel een eis dat er chocola aan het koekje zat, want dat gaf het nog iets smaak.
Gelukkig is er de afgelopen jaren veel meer keus en zijn er zelfs bakkers zoals Bakker Leo die volledig glutenvrij bakken en de lekkerste dingen verkopen. Ook in restaurants is de keuze enorm toegenomen.
Nog enkele tips voor glutenvrij eten voor beginners:
- Neem op vakantie voldoende voorraad mee, zeker voor de eerste dagen. Je weet nooit wat je kunt kopen op de vakantiebestemming.
- Ga zelf bakken; vaak zijn zelfgebakken glutenvrije producten de favorieten van mijn zoon zoals cakes, pepernoten en brood
- Zorg dat je altijd iets glutenvrij te eten bij je hebt, zeker bij verjaardagen, dagjes uit, schoolreisjes etc.
- In de supermarkt zijn ook veel producten in het gewone schap die wel glutenvrij zijn. Ik verzamel ze in een apart artikel over glutenvrij in de supermarkt.
- Wees heel duidelijk in restaurants. Meestal zeg ik dat mijn zoon superallergisch is. Dit geeft de nood wel aan en zorgt dat mensen je snel serieus nemen.
- Word lid van de NCV, de patiëntenvereniging voor mensen met glutenallergie. Zij organiseren events en je krijgt een fijn magazine.
- Probeer dingen uit. Niet het sterkste punt van mijn zoon, die houdt nogal van het vertrouwde, maar er is veel meer mogelijk binnen een glutenvrij dieet als je op zoek gaat naar de mogelijkheden.
- Lees alle etiketten in de supermarkt. Je wordt nog zo vaak verrast door producten waar gluten in zitten die je niet had verwacht.
- Mijn favoriete Facebook groep waar ik veel tips uit haal heet Coaliakie bij kinderen en ouders. Hier ontdek ik vaak nieuwe producten die we kunnen proberen.
En nu…?
We zijn inmiddels meer dan 5 jaar verder en hebben veel ervaring opgedaan met glutenvrij eten. We hebben onze adresjes online, zoals eerder genoemde Bakker Leo en Winkel Glutenvrij en in de supermarkt weten we ook waar we moeten zijn. Voor mijn zoon is het 2x flink verkeerd gegaan waarbij hij erg ziek is geweest en een aantal keren dat hij flinke buikpijn had. Maar gelukkig gaat het de meeste dagen gewoon prima. Belangrijker nog, hij groeit prima, ziet er gezond uit en heeft nog weinig buikpijn.
Heb jij of je kind ook net de diagnose glutenallergie gekregen? Ik hoop dat ik je wat heb geholpen bij het glutenvrij eten voor beginners. Wanneer je nog vragen hebt, hoor ik dit natuurlijk graag.
Wist je trouwens dat groene smoothies glutenvrij zijn? Op deze website vind je wel meer dan 100 glutenvrij recepten met groene smoothies. Er zit vast iets voor je bij.
Veel gestelde vragen over glutenvrij eten
Is ham glutenvrij?
Ja, ham is glutenvrij, zolang er geen glutenhoudende ingrediënten aan zijn toegevoegd tijdens de productie. Voorbeelden van glutenhoudende ingrediënten die aan ham kunnen worden toegevoegd zijn tarwebloem, gerstemoutextract, roggebloem of gewone haver. Deze ingrediënten worden soms gebruikt als bindmiddel, om de textuur en smaak van de ham te verbeteren. Daarom is het belangrijk om altijd het etiket te controleren en, als je niet zeker weet of een product gluten bevat, contact op te nemen met de fabrikant.
Is kaas glutenvrij?
Over het algemeen is kaas glutenvrij omdat het gemaakt wordt van melk, stremsel en zout. Echter, sommige soorten kaas kunnen gluten bevatten als er glutenhoudende ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals bepaalde smaakstoffen, conserveermiddelen of coatings. Een lekkere glutenvrije tosti met kaas en glutenvrij brood blijft gelukkig wel tot de mogelijkheden behoren. Het is daarom altijd belangrijk om het etiket te controleren en als je niet zeker weet of een kaas glutenvrij is, contact op te nemen met de fabrikant.
Is havermout glutenvrij?
Havermout zelf is van nature glutenvrij. Maar tijdens de productie kunnen haverproducten besmet raken met gluten uit andere granen. Daarom is het belangrijk om havermout te kopen die specifiek als glutenvrij is gelabeld. Glutenvrije havermout wordt geproduceerd in een gescheiden faciliteit en getest om ervoor te zorgen dat het minder dan 20 delen per miljoen gluten bevat, wat als glutenvrij wordt beschouwd. Mensen met coeliakie kunnen dus zeker op zoek gaan naar glutenvrije havermout. Onze tip: Rosies Havermout.