Je bekijkt nu vuursteen wandelroute limburg

Vuursteen Wandelroute Limburg

De lezers van dit blog weten dat wandelen een favoriete hobby van mij is. Samen met mijn vriend wandel ik regelmatig en regelmatig lopen wij Klompenpaden. Dit is door corona ook zeker toegenomen, maar voor die tijd wandelden wij ook al best vaak.

Bed & Breakfast Riekelt

In het pinksterweekend waren wij een weekendje in Zuid-Limburg waar we verbleven in Bed & Breakfast Riekelt. Deze B&B bevindt zich in het achterste deel van een voormalig klooster. Het voorste deel wordt nog steeds als R.K. kerk gebruikt. Het ontbijt gebruik je op het terras van het eetcafé naast de kerk. Deze B&B is wat mij betreft zeker een aanrader en ook te vinden met een leuke aanbieding op Voordeeluitjes. Het eetcafé dat hoort bij deze B&B is het startpunt van de Vuursteen Wandelroute van ongeveer 25km dus tijdens dit weekend zijn we deze route gaan wandelen.

De Vuursteen Wandelroute wordt goed aangegeven met zilveren bordjes, maar ons advies is om ook de app erbij te gebruiken. Toen wij de route wandelden werkte de iPhone app helaas niet, maar gelukkig heeft mijn vriend een Samsung. Deze app is eigenlijk wel onmisbaar, zonder app loop je geheid een keer verkeerd. In de app staan van alle punten foto’s en weet je dus altijd precies welke kant je op moet. Ook staan er interessante punten onderweg vermeld met uitleg. Meer info over de route vind je tevens op de website van Visit Zuid-Limburg.

Vuursteen wandelroute vuursteenmijn
Vuursteenmijn bij Rijckholt

Vuursteen Wandelroute

De route gaat vrijwel direct het bos in en daar kom je ook al snel langs een vuursteenmijn. Deze valt niet zo erg op dus je bent er ook zo langs. De Vuursteenroute gaat verder langs diverse vuursteenwinplaatsen in Rijckholt, St. Geertruid, Banholt, Mheer, Hoogbos, de Voerstreek en Mesch. Je loopt natuurlijk door het schitterende Zuid-Limburgse landschap wat sowieso al volop genieten is. De route is heel afwisselend, je loopt door het bos, langs fruitbomen, langs weilanden en door leuke dorpjes. Wij wisten vooraf niets over vuursteen, maar kwamen gaandeweg de route steeds meer mooie plekjes tegen met een verhaal.

Wandelen zuid-limburg

Heilige huisjes, oftewel kruisjes langs de weg in Zuid-Limburg

Zelf vond ik het tijdens de route leuk om een foto te maken van alle Heilige huisjes oftewel Mariabeeldjes of kruizen die we onderweg tegen kwamen. En dat waren er behoorlijk wat, zoals je ook kunt zien aan onderstaande foto. Wat wij niet wisten is dat er vaak mooie teksten bij staan en het was leuk om bij elk huisje even stil te staan en dit te bekijken. Je vindt ze echt op heel veel hoeken van straten, zelfs midden in de weilanden kom je ze tegen.

Kruisjes langs de weg in zuid-limburg

Je loopt ook nog een flink stuk van deze route door België. De dag voor wij de route liepen had het veel geregend en vooral het stuk in België was erg drassig. Dit was niet het fijnste deel om te wandelen, maar wel met mooie uitzichten. Als je redelijk aan het eind van de route bent, kom je nog een uitkijktoren tegen, maar het uitzicht hier is niet direct heel spectaculair. Onderweg zie je mooiere vergezichten.

En dan terug bij het eetcafé is het biertje op het terras natuurlijk wel een hele fijne beloning en ook de bitterballen mochten niet ontbreken. De vuursteen wandelroute vonden wij ontzettend leuk om te lopen en dit weekend was hiervoor ook perfect geschikt qua temperatuur en wandelweer.

Bier bitterballen na wandelen vuursteenroute

Weekendje Zuid-Limburg

Nu is een weekend Zuid-Limburg natuurlijk sowieso altijd een aanrader. Van een bezoekje aan Maastricht (vergeet hier zeker de ENCI-groeve niet te bezoeken) tot must-see (maar wel lekker fout) het Drielandenpunt. Wij genoten van dit weekend weg en zijn benieuwd naar tips van de lezers van dit blog!

Geef een antwoord