Mooie wandelroutes in Nederland

Be425bd0 ba86 4baf 8eb4 8ae80c887f88 1 105 c

In 2015 kocht ik mijn eerste paar wandelschoenen en werd ik door een vriendin meegenomen op een wandeltocht van 40 km. Ik denk dat het wandelvirus daardoor bij mij is ontstaan, want daarna heb ik veel mooie wandelingen in Nederland gemaakt. Rondom mijn woonplaats Veenendaal zijn mooie plekjes om te wandelen, maar ik ontdekte dat ik vaak hetzelfde rondje liep en ook minder ging wandelen. Nadat ik in oktober 2019 de 11-strandentocht liep van de Hartstichting heb ik het wandelen weer volop opgepakt en ben ook op zoek gegaan naar nieuwe routes. Ik was dan ook heel blij dat ik ontdekte dat er in Utrecht en Gelderland klompenpaden zijn die je kunt wandelen.

Wat zijn klompenpaden?

Klompenpaden zijn mooie wandelroutes door de natuur, waarbij je altijd over een boerenerf komt. Je moet niet vreemd opkijken als je een hekje over moet klimmen en dan een stuk door een weiland loopt. De boer heeft dit allemaal goedgekeurd en je kunt de route dan ook met een gerust hart lopen. Klompenpaden zijn beschikbaar in de provincies Gelderland en Utrecht en er zijn in totaal rond de 70 routes, maar er worden nog regelmatig nieuwe routes toegevoegd. Op dit moment wordt er ook onderzocht of er een klompenpad bij Veenendaal uitgezet kan worden. Er is een website waar je alle klompenpaden kunt vinden en een app die je tijdens het wandelen van een klompenpad kunt gebruiken.

Mijn eerste klompenpad was op 10 november 2019 het Beek- en Bultpad dat rond Wekerom loopt. Andere klompenpaden die ik heb gewandeld zijn:

 • Turfvelderpad (19 april 2020, verkorte route gevolgd met mijn zoon)
 • Doddendaelpad (9 mei 2020)
 • Kreelsepad (17 mei 2020)
 • Snorrenhoefpad (7 juni 2020)
 • Appelpad (28 juni 2020, helaas niet helemaal goed gelopen)
 • Nudepad (12 juli 2020)
 • Meulunterenpad (26 juli 2020)
 • Cotlandenpad (2 augustus 2020)
 • Dorenweertsenpad (13 september 2020)

Als je vragen hebt over deze klompenpaden kun je deze bij de reacties altijd stellen. Ik zal ze indien mogelijk graag beantwoorden.

Dorenweertsepad

Dorenweertsepad wandelpad klompenpad

Het Dorenweertsepad is een klompenpad wandelroute van 13 kilometer. Mijn Apple Watch gaf iets minder kilometers aan na afloop, namelijk 12,1 kilometer. De route start bij Kasteel Doorwerth in Doorwerth wat al direct een leuke bezienswaardigheid is. Vervolgens loop je direct de bossen in (je kunt de route ook de andere kant op lopen en beginnen bij de uiterwaarden, maar wij waren blij dat we zijn begonnen in het bos). Je loopt door prachtige stukken bos heen met mooie uitkijkpunten en het is af en toe flink klimmen. Het hoogteverschil is rond 200 meter en die voel je best. De route gaat het eerste deel voornamelijk door de bossen en het laatste stuk loop je nog een langs de Nederrijn. Leuk is dat je door kleine stukjes van Heveadorp komt (met schattige cottages), alhoewel de hoeveelheid verharde weg minimaal is. Het Dorenweertsepad is wat mij betreft zeker een aanrader.

Klompenpaden in andere provincies

Zoals Gelderland en Utrecht de klompenpaden kennen, hebben andere provincies natuurlijk ook wandelroutes.

 • Groningen: Ommetjes
 • Friesland: Swalkrutes
 • Drenthe: Knapzakroutes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vuursteen wandelroute zuid limburg
Bewegen

Vuursteen Wandelroute Limburg

De lezers van dit blog weten dat wandelen een favoriete hobby van mij is. Regelmatig loop ik Klompenpaden en samen met mijn vriend wandel ik regelmatig. Dit is door corona ook zeker toegenomen, maar voor die tijd wandelden wij al best vaak. Bed & Breakfast Riekelt In het pinksterweekend waren wij een weekendje in Zuid-Limburg […]

Read More
Sweatcoin
Bewegen

Sweatcoin: fake of echt?

Met 3 pubers in huis blijf ik altijd wel op de hoogte van nieuwtjes op gebied van leuke apps en gadgets. Vorige week (een dag na het lopen van 4×10 kilometer in de Avond4daagse, maar dat terzijde) was er hier thuis plotseling veel interesse in de app Sweatcoin. Geld verdienen door buiten te lopen, is […]

Read More
Optimavita
Bewegen

Optima Vita: coach voor gezond leven

Alweer een tijdje geleden wees een vriendin mij op het YouTube kanaal van OptimaVita. Dit kanaal staat boordevol video’s met workouts die je gewoon thuis kunt doen. De video’s zijn er voor verschillende niveaus en zijn heel duidelijk. En sindsdien probeer ik 3 tot 4x per week een workout van OptimaVita te doen. Ik ben […]

Read More